Dit bierbrood smaakt heerlijk en heeft een prachtige robuuste structuur. Heerlijk om zo te eten met boter of als bijgerecht bij een soepje.
Ik bedacht me laatst dat het een hele tijd geleden is, dat ik een een broodrecept op de blog heb geplaatst. Bij de naam Bakken Zoals Oma denk ik aan broden, taarten, koekjes en gebak. Dat vind je hier zeker allemaal terug. Ik vind het ook erg leuk om inspiratie op te doen met nieuwe recepten, oude recepten in een eigentijds jasje te stoppen en te experimenteren. Je vindt hier eigenlijk een beeld van alles wat ik leuk en lekker vind om te maken en eten. Klassiekers, noviteiten, experimenten en trends komen hier langs.
Klassiekers zijn echter niet voor niks klassiekers. Dat zijn recepten voor gerechten die tijdloos zijn.Dit recept voor bierbrood past in dat straatje.De smaak van dit brood is buitengewoon goed. Het is alsof het van de bakker komt.
Ik zou het bijna oerbrood noemen. Maar dat is het niet echt. Oerbrood zou ik maken met zuurdesem. Dat gebruik ik niet om dit brood te maken. Door bier te gebruiken voor het deeg van dit brood krijgt het brood wel een bijzondere diepe gistsmaak, die lijkt op zuurdesem. De lange rijstijd voor dit brood zorgt daarvoor. Tijdens de rijstijd krijgt de gist uit het bier tijd om goed samen te werken met de droge gist en appelazijn. Dit zorgt voor een mooie diepe smaken.
Het recept voor dit brood is vrij lang. Het is niet een broodje dat je snel even in de oven schuift. Ik maak zelf het liefst het deeg de avond tevoren vlak voordat ik ga slapen. Ik laat het verder rijzen overdag en wanneer ik thuiskom na het werk doe ik het minimale kneedwerk en zet het weer opzij voor de 2e rijs. Na het avondeten kan ik het brood dan zo de oven inschuiven. Het is wel brood dat tijd en liefde nodig heeft. Maar dit bierbrood is die moeite zeker waard.
Het beste is om het brood goed op kamertemperatuur te laten komen voordat je het aansnijdt. De kruim blijft zo mooi luchtig. Maar…als dit brood uit de oven komt…dan smeekt het gewoon om gegeten te worden. Een warm sneetje van dit brood met een likje roomboter is zoooo lekker.