Poffert.
Vanmiddag tijdens een flinke wandeling door de regen moest ik denken aan vroeger, zoals wel vaker dwaalden mijn gedachten af naar de tijd van mijn jeugd, in het bijzonder naar wat mijn
moeder kookte. Ze kookte traditioneel Nederlands, meestal aardappelen, groente en vlees, ook wel eens rijst met compote of nasi, stamppot, grutjes met stroop (als er iets van overbleef werd het de
volgende dag opgebakken, weggooien was uit den booze) en ook poffert. Ik heb een poffert pan en maak het volgens onderstaans recept, au bain marie.
Poffert, Gronings recept
Poffert is een ouderwets Groningse maaltijd Het is een soort cake, in een pofferttrommel. Dit lijkt op een tulbandvorm, maar is dan smaller en heeft een deksel. De gesmolten boter en het suiker worden pas na het bakken gebruikt, en niet tijdens, zoals bij een normale cake. Poffert kan als lunch gegeten worden, maar is eigenlijk een warme maaltijd.
Voor 3 tot 4 personen
Ingrediënten
- 500 gr. zelfrijzend bakmeel
- 500 ml melk
- 3 eieren
- snufje zout
- eventueel rozijnen, gedroogde stukjes fruit, stukjes appel
- boter om de tulband mee in te vetten
- paneermeel
Na het bakken
- 250 gr. boter
- basterdsuiker, bruin of wit
- stroop
Benodigdheden
- pofferttrommel (of een tulbandvorm)
- steelpannetje
- pollepel
- beslagkom
- mixer met deeghaken
Ovenstand
180 C - ongeveer 1 uur
Bereidingswijze
- als u van krenten en rozijnen houdt, moet u ze eerst even wellen in warm water
- oven voorverwarmen op 180 graden
- vet de pofferttrommel in met boter, strooi er wat paneermeel in
- het zelfrijzend bakmeel in de beslagkom
- voeg de melk, eieren en zout toe (en de eventuele rozijnen en stukjes fruit)
- (bij de reacties onder dit artikel staan variatietips van lezers)
- mix het beslag met deeghaken 3 minuten op de hoogste stand
- giet het beslag in de pofferttrommel
- de deksel van de pofferttrommel hoeft er niet op
- bak de poffert in ongeveer 1 uur gaar, onderin de oven
- prik in de poffert met een ijzeren barbecue prikker, als het er schoon uit komt, is de poffert gaar
Au bain marie
Dit is de ouderwetse manier, maar kost wel meer tijd.
- mix de ingrediënten zoals eerder beschreven
- doe het deksel op de pofferttrommel
- verwarm een grote pan met heet water, tot het kookt
- zet de pofferttrommel in de pan met heet water, het water komt tot twee vingers onder het deksel
- zet het vuur laag
- bak de poffert in 2 uur gaar
Serveren
- smelt de boter op laag vuur in een steelpannetje, of in de magnetron
- snijd de poffert in plakken
- giet er een juslepel met gesmolten boter overheen
- serveer er een beetje suiker er bij
Eet smakelijk!
Poffertweetjes
- Er is een speciale poffertpan of poffertrommel te koop, bij speciaalzaken.
- In Groningen is een plaatsje die naar dit gerecht is genoemd, De Poffert. Het dorpje ligt tussen Enumatil en Hoogkerk.
- In poffert kunnen ook gedroogde stukjes fruit, stukjes appel, etc. Onder dit artikel staan variatierecepten van lezers.
- Stroop wordt ook vaak er bij geserveerd.
- Om de poffert beter uit de vorm te krijgen, kunt u wat paneermeel in de vorm strooien, nadat u het heeft ingevet.
- Gaat de poffert in de oven, dan géén deksel gebruiken, bij au-bain-marie bereiden wél!
Reacties
Reageer
Laat een reactie achter!
- {{ error }}