thuismetsijtze.reismee.nl

Ciabatta en focaccia.

Zaterdag is de jaarlijkse kerstviering van onze familie, we hebben het gebeuren jaren geleden verplaats naar de zaterdag voor kerst, de familie wordt groter, kinderen van mijn broers en zussen hebben zelf kinderen, er zijn te weinig kerstdagen om het met iedereen samen te vieren, het werd een gevlieg heen en weer, zodoende. Elk jaar heeft een land als thema, dit jaar Italië, niet zomaar gekozen volgens mij, we zijn allemaal benieuwd naar de echt Italiaanse lasagna van Sarah, verder verklap ik nog niets. Ik bak al jaren mijn eigen brood, verschillende soorten, net hoe het uit komt, waar ik zin in heb, een brood dat bij een feest hoort, volgende week wordt dat een groot kerstbrood met spijs, recepten genoeg. Italiaans brood bak ik eigenlijk wel elke week, ciabatta of focaccia, allebei erg lekker en makkelijk te maken.

Ciabatta

Ciabatta; halve grootte

Ciabatta (Italiaans: slof of pantoffel) is een Italiaanse broodsoort. Het is een luchtig, plat, rechthoekig brood, met een knapperige korst.

De Ciabatta komt oorspronkelijk uit de streek rond Como. Het werd gemaakt van restdeeg, dat met water weer soepel werd gemaakt. Daarna werd het in lange repen op de ovenbodem gebakken. De grootte bedraagt ongeveer 10 bij 35 centimeter.

Focaccia

Een focaccia met olijven, rozemarijn en salie.

Focaccia is een Italiaans plat brood. Het komt oorspronkelijk uit Ligurië, de streek rond Genua, en de naam komt waarschijnlijk van het Latijnse focus (haard), zoals het werd genoemd door de Etrusken die het brood op hete stenen bakten.

De deegbodem van focaccia is te vergelijken met die van een pizza, maar dikker. De basis bestaat uit bloem met een hoog glutengehalte, olie, water, suiker, zout en gist.

Focaccia wordt meestal met de hand in een dikke deeglaag uitgerold en gedrukt. De deegbodem wordt dan in een steenoven gebakken. De bakker doorboort vaak het brood met een mes om te voorkomen dat er aan het oppervlak van het brood bubbels ontstaan. Grote bubbels maken focaccia ongeschikt als sandwichbrood.

De smaak van het brood kan versterkt worden door olijfolie en kruiden te gebruiken; of door het te beleggen met kaas en ham of te verfrissen met verschillende groenten. Focaccia wordt in Italië veel gebruikt als sandwichbrood, maar kan ook uitstekend als bijgerecht bij Italiaanse maaltijden worden gebruikt, of gewoon met een beetje boter.

Zo nu zijn jullie helemaal op de hoogte, morgen en overmorgen broden maken voor de familie, ik heb er zin in, dit jaar kom ik er wel heel makkelijk vanaf, het hoofdgerecht wordt gemaakt in Amsterdam door mijn lief, vegetarisch of iets met vis of allebei meer zeg ik niet.

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!