Misverstand.
Tussen mensen kan er van alles mis gaan, woorden blijven liggen terwijl ze opgepakt en uitgesproken zouden moeten worden, niet praten leidt tot misverstanden, je vult woorden in die een ander niet heeft gesproken, maar waar van jij denkt dat hij of zij ze gezegd zou kunnen hebben, helemaal zeker weet je het niet, zo ontstaat er een onoverbrugbare kloof, de brug die praten heet dondert in de ravijn en er rest niets dan stilte.
Praten en zeggen waarop het staat, waarover het gaat zijn mijn zwakke punten, ik doe er liever het zwijgen toe, ik laat iedereen raden hoe het met me gaat, waarover ik denk, het gaat altijd goed met me, tenminste dat zeg ik als men er naar vraagt.
Praten heeft ook een keerzijde, zoveel woorden worden gesproken over problemen in onze wereld, iedereen weet de oplossing, verdragen worden getekend, maar er verandert niets. We bombarderen steden en dorpen plat, er wonen onschuldige mensen, om door geweld vrede te bewerkstelligen, we zijn verdwaald in onze eigen mooie woorden.
TEGEN DE KETTERIJ DER STRAALJAGERS
Laten de vogels protesteren
tegen de branding tegen het schuim
tegen de vliegende vissen
laten de vogels protesteren
tegen de opgezette vogels
tegen de vogelschemering
laten de vogels protesteren
geen voedsel meer zoeken, geen nesten meer bouwen
zodat het geen lente meer wordt
laten de vogels niet meer drinken
uit de liederenfonteinen
die ze aan hun snavels zetten
laten de vogels zich verschuilen
in de nesten van het donker
laten ze zweetdroppels worden
in de oksel van de nacht
laten de vogels ghandibeesten
monniken van assisi zijn
en laten de mensen zich bekeren
met hun woorden slaan van woede
dat de vogels niet meer broeden
met hun hart slaan van verdriet
dat de hemel stroomgebied
van de diepzee is geworden
laten de mensen protesteren
met hun armen vol met veren
en een brok zon in hun keel.
Guillaume van der Graft (W.Barnard)