thuismetsijtze.reismee.nl

Mousaka

Gisteren zei ik dat ik vandaag Mousaka zou gaan maken, vanavond belde zoon Jelmer op of hij kon komen eten, er is genoeg, hij heeft ook nog een stuk meegenomen voor zijn vriendin Sarah, die nog moest werken.

Wie in Griekenland is geweest of wek eens een Grieks restaurant heeft bezocht, heeft ook vast wel eens Mousaka gegeten. Het is een traditioneel gerecht, meestal bestaande uit lagen aardappels, gehakt, aubergines en béchamelsaus. Het is niet wat men noemt 'lichtverteerbaar' gerecht, maar u kunt daar zelf veel aan doen door bij het bereiden zuinig te zijn met olijfolie.

Mousaka wordt halfwarm opgediend in grote vierkante stukken. Zet u de schotel dus niet zo uit de oven op tafel maar gun dit gerecht de tijd 'smaak te trekken'. Het is bovendien niet mogelijk stevige vierkante stukken te snijden als de schotel nog te warm is.

U heeft voor Mousaka een braadslee/ovenschotel nodig met opstaande rand (plm. 5 cm.). Per 2 liter inhoud moet u ongeveer de volgende hoeveelheden aanhouden.

500 gram aubergines

500 gram gehakt (kan ook vegetarisch)

2 grote tomaten of een blik gehakte tomaten

2 eieren

2 uien

een handje fijngesneden peterselie

1 kilo aardappelen

6 dl. béchamelsaus ( gemaakt van boter, bloem en melk)

kaneel, zout, peper, geraspte (schapen) kaas, olijfolie.

Was de aubergines. Verwijder de uiteinden en eventuele ongerechtigheden maar laat de schil zitten. Snijd de aubergines in lange plakken van een centimeter. Zet deze, ruim met zout bestrooid, in een vergiet weg gedurende zeker een uur.

Snijd ook de geschilde aardappels in lange, maar iets dunnere plakken. Zet ze weg in koud water met zout. Fruit de uien in twee eetlepels olijfolie en bak daarbij ook het gehakt rul. Pel de tomaten/blik tomaten en voek aan het gehakt toe. Breng het gehat op smaak met een flinke mespunt kaneel, zout, peper en de peterselie. Laat de saus een half uurtje pruttelen, indien nodig water toevoegen. Haal dan de pan van het vuur en roer er de twee geklutste eieren doorheen. Terwijl de saus pruttelt, gaat u de aardappelschijven bakken in een laagje hete olijfolie. Neem niet te grote porties ineens. De olie koelt dan af en de aardappels zullen teveel vet opzuigen. Laat de schijven na het bakken uitlekken op keukenpapier en bedek er vervolgens de bodem van de braadslee/ovenschotel mee. Verdeel de helft van de gehaktsaus over de aardappels en strooi er een beetje geraspte kaas overheen. Spoel de plakken aubergine goed af en droog ze. Bak deze in héél weinig olijfolie aan beide zijden lichtbruin en verdeel ze over de schotel. Breng daarbovenop de rest van de gehaktsaus en enige geraspte kaas.

Dek de schotel tenslotte met een laag dikke béchamelsaus af en bak hem gedurende een uur in een voorverwarmde oven op 180 graden

MARIA SAITAKI

Eet smakelijk.

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!