thuismetsijtze.reismee.nl

Er zijn van die dagen....

Er zijn van die dagen dat ik niet zoveel te vertellen heb, een goed teken, het leven gaat zijn gang, ik volg het op de voet want ik wil er wel bij blijven, geen verkeerde wegen inslaan die bijvoorbeeld doodlopen of die me van het goede pad af brengen, de verleidingen zijn groot. Dan zijn er nog de brede en de smalle weg of pad, net hoe de bijbel vertaling is, de brede weg is de makkelijke weg, je hebt alle ruimte om voor uit te komen, daar hoef je geen moeite voor te doen in tegenstelling tot de smalle weg vol bochten, kuilen en gevaren, zie daar maar eens zonder kleerscheuren over te gaan. Het is symbolisch bedoelt, als het in je leven goed gaat, voor de wind zonder tegenslagen dan word je niet beproefd, die weg leidt naar niets, als je een moeizaam leven leid, vol tegenslag, armoede en je slaagt er in die weg te volgen, dan loop je naar het paradijs. Veel mensen kiezen voor de brede weg, die willen het goed hebben in dit leven in plaats van een leven vol tegenslag en dan het paradijs beërven, misschien is er ook nog een tussenweg waar niemand aan gedacht heeft.

De brede en de smalle weg

De metafoor van de brede en de smalle weg is onderdeel van de Bergrede, volgens de christelijke overlevering de rede die Jezus hield op een berg in Galilea.
"Ga door de nauwe poort naar binnen. Want de brede weg, die velen volgen, en de ruime poort, waar velen door naar binnen gaan, leiden naar de ondergang.
Nauw is de poort naar het leven, en smal de weg ernaartoe, en slechts weinigen weten die te vinden."
Mat. 7: 13-14

De uitleg bij dit Bijbelgedeelte is vaak: aan de ene kant de brede weg, aantrekkelijk met zijn verlokkingen, zondig en zelfzuchtig gedrag, wereldse comfort en overdaad, aan de andere kant de nauwe weg, sober levend, de weg die de wereld niet kent, voor het niet gelovige oog ongemakkelijk, moeilijk begaanbaar. De brede weg is de weg die leidt naar het verderf, de smalle Weg is de weg die naar Redding leidt. Jezus Christus wordt in de bijbel De Weg, de Waarheid en het Leven genoemd. Iedereen die deze weg kiest zal het leven minder luxe en ontspannen ervaren als op de brede weg, maar wel met de belofte van God eindigen op de plaats waar het geloof door Jezus naartoe leidt. Deze uitleg van het verhaal heeft vele kunstenaars geïnspireerd. Wanneer deze tekst echter geplaatst wordt in het licht van het de Zaligsprekingen waarmee Jezus de Bergrede begint, lijkt het dat iets anders bedoeld wordt: de brede weg lijkt op het eerste gezicht niet slecht, maar leidt uiteindelijk niet tot God. Hiermee kan worden gedoeld op de wettische, niet christelijke levensstijl van de farizeeën. De smalle weg is het leven volgens de leer van Jezus.

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!