thuismetsijtze.reismee.nl

Jack Bruce overleden op 25 october 2014.

Jack Bruce

Jack Bruce
Jack Bruce in 1972
Jack Bruce in 1972
Algemene informatie
Geboren 14 mei 1943
Overleden 25 oktober 2014
Land
Vlag van Verenigd Koninkrijk
VerenigdKoninkrijk
Portaal
Portaalicoon
Muziek

John Simon Asher Bruce (Bishopsbriggs (Schotland), 14 mei 1943 - Suffolk, 25 oktober 2014)[1], beter bekend als Jack Bruce was bassist en zanger.

In 1962 begon Bruce te spelen bij de Londense Blues Incorporated, de groep van Alexis Korner waarvan ook drummer Ginger Baker, saxofonist Dick Heckstall-Smith, organist Graham Bond en zanger Long John Baldry deel uitmaakten. De groep werd in 1963 ontbonden en Bruce ging spelen bij het Graham Bond Quartet. In 1965 werden, onder de naam The Graham Bond Organisation, twee albums uitgebracht. In datzelfde jaar verliet Bruce de groep en vervoegde John Mayall's Bluesbreakers. Hij bleef niet lang lid maar hij was wel te horen op Blues Breakers with Eric Clapton (1966), het doorbraakalbum van de groep.

Iets later vormde hij samen met gitarist Eric Clapton en Ginger Baker het Britse power trio Cream dat actief was tussen 1966 en eind 1968. Hij schreef het leeuwendeel van de liedjes. Hij nam de muziek voor zijn rekening, dichter Pete Brown schreef de vaak psychedelische teksten. Tot zijn bekendste nummers behoren Sunshine of Your Love, White Room, Politician, I Feel Free en Deserted Cities of the Heart.

Onmiddellijk na de split van Cream bracht Bruce Songs for a Taylor uit, zijn eerste soloalbum en het begin van een lange en succesrijke solocarrière. Hij richtte in 1972 een nieuw powertrio op: West, Bruce & Laing dat drie jaar lang actief was en drie albums uitbracht. Daarna musiceerde hij samen met onder anderen Mick Taylor, Carla Bley, Robin Trower, Gary Moore en Ringo Starr. Met Moore en Ginger Baker startte hij in 1993 het powertrio Bruce-Baker-Moore (BBM). Uit die samenwerking vloeide één album voort: Around the Next Dream. Tussen 1995 en 1999 maakte hij deel uit van Ringo's All Starr Band.

In 2005 kwam Bruce met Clapton en Baker voor de laatste keer bijeen voor een reeks reünie-concerten in The Royal Albert Hall in Londen. In 2008 kwam de cd Seven Moons uit: een nieuw samenwerkingsproject met Robin Trower. Bruce en Robin Trower brachten toen ook een nieuwe live-cd en de DVD Seven Moons Live. In het voorjaar 2014 verscheen Silver Rails, het veertiende en laatste soloalbum van zijn hand

In 2003 onderging hij een levertransplantatie, nadat er kanker bij hem was geconstateerd. Hij overleed op 71-jarige leeftijd op 25 oktober 2014. [2]

Nog meer informatie voor de liefhebbers van zijn muziek

Jack Bruce

www.jackbruce.com/Vertaal deze pagina
[ Sign the Jack Bruce Memorial Guestbook ] [ Continue to JackBruce.com ]
en voor wie naar hem wil kijken en luisteren

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!